Lichtkappen

Omgevingslicht

Het omgevingslicht rond een monitor verandert in de loop van de dag en het jaargetijde. Zo hebben we in de lente en het najaar te maken met een lage zonnenstand, in de zomer met veel zon en in de winter met kunstlicht. Alle soorten omgevingslicht hebben een eigen kleurwaarde, waardoor de kleuren die wij op ons beeldscherm ervaren in elke omgeving anders zullen zijn. Voor ontwerptoepassingen willen we dit uiteraard voorkomen omdat de kleuren die wij ervaren ook de kleuren moeten zijn zoals deze digitaal in ons eindresultaat opgenomen zijn en niet zoals we ze op dat moment zien. Uiteraard is een kwalitatief goede monitor met een paneel welke zo goed mogelijk het kleurenspectrum weergeeft de basis. Immers met een beeldscherm welk een beperkte kleurruimte weer kan geven kan uiteraard nooit een goed eindresultaat worden verkregen. Maar tweede is de beperking van de invloed van het omgevingslicht. Een lichtkap kan hierin het verschil betekenen omdat deze de directe instraling van licht met een specifieke kleur vanaf de zijkanten beperkt. Om deze reden worden de high end Colorgraphic beeldschermen van Eizo standaard geleverd met een lichtkap.

Zichtverbetering

Vooral in de zomer kan het zijn dat felle zon het zicht op het beeldscherm beperkt. Doordat licht met een hoge intensiteit op het LCD paneel schijnt is de lichtopbrengst van de achtergrondverlichting te laag om de LCD laag waarin het beeld wordt gevormd nog goed te kunnen zien. In deze situatie kan een lichtkap juist de bescherming bieden om inkomende zonnestralen te blokkeren waardoor het scherm beter zichtbaar wordt. Ook beschermt de lichtkap tegen hinderlijke flikkeringen van TL-balken of LED lampen welke gereflecteerd worden door het beeldscherm en na een aantal uur vermoeidheid of andere lichamelijke klachten kunnen veroorzaken.

Toepassingen

Wij hebben zowel lichtkappen voor normale beeldschermen als voor laptops, voor Pc als Apple. Specifiek voor slimline schermen welke uitgerust worden met zeer smalle randen modificeren wij de standaard lichtkap zodat de randen niet voor het beeldscherm komen.

Vragen?

Heb je vragen over onze lichtkappen dan helpen we je graag op weg om tot een juiste keuze te komen.